Rebel design

Sverige

– utallige træer, smukke piger og dyr øl...

Uovertruffen social sikkerhed, fri kærlighed, midnatssol, ABBA, IKEA og det lette liv … Hvordan er det muligt?

For at forstå Sverige skal du lære to ord af lige stor betydning: “Lagom” og “Fika”.

“Lagom” betyder gennemsnit, nøjagtigt nok, moderat, i balance … Når ting er lagom, er alt i orden. For lidt eller for meget kan være et problem. Men når tingene er lagom, er der intet at blive for begejstret over, eller at være vred over. Og – tro mig – alt er lagom i Sverige. Hvis ikke, er det et igangværende arbejde, og det vil blive justeret til det er lagom!

“Fika” betyder kaffe og kage. Det er ikke noget du får, det er noget, du gør. At fika betyder at nyde kaffe og kage sammen med smalltalk. Når du bliver ansat i en svensk virksomhed, er fikapausen beskrevet i din kontrakt. Fika er en af ​​grundstenene, som det imponerende svenske samfund bygger på.

Vi er en slags standard for skandinavere. En glad flok ateister, der nyder en meget høj levestandard, lang uddannelse og tænker en masse tanker om traditionelt håndværk og moderne design.
(Danskere er en slags snerpede og højrøvede svenskere, nordmænd er en slags fjogede svenskere og finner er en slags primitive svenskere.) 

Sverige er et moderne land, og vi er moderne mennesker og kan blive fornærmede, hvis du konfronterer os med ekstreme religiøse eller andre middelalderlige synspunkter – fx at promovere ideen om ægteskab, gå i kirke eller vælge at være husmor.

Sverige er et meget langt land, der strækker sig fra det sydlige Skandinavien til polarcirklen. Jo længere nordpå du kommer, jo færre mennesker. I Malmø (i syd) bor folk så tæt som i Tokyo, i den nordligste del, det er ikke usædvanligt at have en nabo 500 km væk. At køre gennem Sverige kan være en ret irriterende oplevelse, hvis du ikke er en træelsker. Efter et par timers kørsel vil du ikke blive overrasket over at høre, at Sverige leverer træ til alt papir og de fleste møbler, der produceres i Europa.

 
Typisk svensk bondehus

I nord finder du de “skandinaviske indianere”; samerne, der holder rensdyr i en semi-nomadisk livsstil.

Sverige er neutral (ligesom Schweiz) og arbejder for fred (fx Nobels fredspris) sammen med våbenfremstilling (fx Bofors-Nobel Industries). Vi deltog ikke i anden verdenskrig, men solgte våben til nazisterne, mens vi modtog jødiske flygtninge fra Danmark. Det er vel “lagom”.

For 350 år siden udvidede vi vores territorium ved at inkludere Skåne, Halland og Blekinge fra Danmark, og for 100 år siden skar vi en del af vores territorium ud til oprettelsen af Finland. Stadig “lagom”…

Imens vi har tendens til at være meget forsigtige (om alt i almindelighed), og ofte beskyldes for at være let neurotiske, har vi også et anarkistisk gen. Så snart vi forlader landet er al forsigtighed væk, og du vil møde os i frontlinjen på nye backpackerruter og rutiner; vi laver nye stier og bungeejumper sidelæns. Husk at det var den svenske forfatter Astrid Lindgren, der skrev Pippi Langstrømpe. (Hvis du ikke er fortrolig med Pippi, har du en LSD-lignende oplevelse foran dig, skabt til at inspirere børn.)


Svenske piger ved midsommersolhverv

Men-men-men… Hvad med de smukke piger (og den dyre øl), spørger du måske. Rygter går at svenske piger er blandt de smukkeste i verden, takket være vikingernes vane med at tage slaver selektivt, mens de plyndrede verden. Høje, blonde, slanke og med blomster i håret. Tilføj det faktum at svenskere er åbne, ateister og ikke har nogen problemer med sex før ægteskabet (de fleste gifter sig faktisk aldrig), så har du opskriften på en legende om sexhungrende smukke kvinder. Men pas på: Ligestilling er et af de vigtigste emner i Sverige, og hvis du prøver at score en svensk pige på traditionel vis, fx ved at købe en drink til hende, er du så godt som død.

I Sverige er der statligt monopol på alkohol, og du kan kun købe almindelig øl, vin, sprut osv. på SystemBolaget og restauranter og barer med “fuldstændige rettigheder”. Og ja, priserne er designet til at udfordre dig.

Sverige har haft en meget liberal åbning for flygtninge fra konflikten i Syrien (og tidligere), så ekstreme højreorienterede grupper har oprettet servere rundt om i Europa for automatisk at dæmonisere situationen i Sverige på sociale medier ved hjælp af falske voldtægtshistorier og nogle algoritmer, der ville give Mark Zuckerberg ærefrygt. Men vi er ikke langt bagud med at udnytte internettet; både Spotify og The Pirate Bay er svenske opfindelser.

I dette åbne, moderne samfund, der revolutionerer sig selv hver dag, er der en ​​ting du altid kan stole på: Vejret. Hvis du besøger Sverige i juni, vil du gerne slå dig ned og bo her for evigt, men i midten af ​​november forlader du landet og lover aldrig at komme tilbage.

Du kender måske …

Folk i almindelighed

Alfred Nobel · Carl Linnaeus · Olof Palme · Astrid Lindgren

Skuespillere

Alexander Skarsgård · Britt Ekland · Dolph Lundgren · Ingrid Bergman · Noomi Rapace · Greta Garbo · Ingmar Bergman · Mikael Persbrand · Max Von Sydow · Stellan Skarsgård · Victoria Silvstedt

Sport

Björn Borg · Zlatan Ibrahimovic · Ingemar Stenmark

Musik

ABBA (naturligvis) · Ace of Base · Army of Lovers · Bo Kaspers Orkester · Bob Hund · Drömhus · Europe · Kent · Laleh · Passenger · Robyn · Roxette · The Cardigans · Zara Larsson · First Aid Kit

Firmaer

IKEA (naturligvis) · Absolut Vodka · Babybjörn · Björn Borg · Bofors-Nobel Industries · Electrolux · Eriksson · Esselte · Filippa K · Fjällräven · H&M · Haglöfs · Hästens · Husqvarna · Kosta Boda · Malaca · Marabou · Nobel Prisen · Oriflame · The Pirate Bay · Polarn o. Pyret · Ramlösa · Saab · Sandvik · Scania · Spotify · Stiga · Tetra Pak · Vattenfall · Volvo

Den svenske hovedstad, Stockholm, er faktiske mere vand end jord.